L’ECONOMIA I L’EMPRESAPROFESSIONALS DEL DRET, L’ECONOMIA I L’EMPRESA
banner 1 banner 2 banner 3 banner 4 banner 5
sóc a > notícies actualitat
 
foto noticia

Primer pronunciament del comitè de llibertat sindical sobre la reforma laboral

02-04-2014

371 . ER INFORME DEL COMITÈ DE LLIBERTAT SINDICAL , OIT

( CONSELL D'ADMINISTRACIÓ 320.A REUNIÓ , GINEBRA , 13-27 DE MARÇ DE 2014 )

 

El Comitè de Llibertat Sindical de l'OIT ha tingut ocasió de discutir el cas núm. 2947 sobre els reials decrets llei 3/2012 i 20/2012 en el seu informe de l'any 2014 , on manifesta la seva preocupació per les normes referides , que violarien el que estableixen els convenis OIT i en la doctrina del propi CLS , se4ñalando , entre d'altres extrems els següents :

1 . RESPECTE ELS PACTES COL · LECTIUS

El Comitè recorda el principi que el respecte mutu dels compromisos assumits en els acords col · lectius és un element important del dret de negociació col · lectiva i hauria de ser salvaguardat per establir relacions laborals sobre una base sòlida i estable .

El Comitè destaca que l'elaboració de procediments que afavoreixen de manera sistemàtica la negociació descentralitzada de disposicions derogatòries menys favorables que les disposicions de nivell superior pot desestabilitzar globalment els mecanismes de negociació col · lectiva així com les organitzacions d'ocupadors i de treballadors i debilita la llibertat sindical i la negociació col · lectiva en violació dels principis consagrats en els convenis núms . 87 i 98 .

2 . LA NECESSITAT DEL DIÀLEG SOCIAL :

 

Segons el parer del Comitè , el problema de si les dificultats econòmiques greus de les empreses poden reclamar en determinats casos la modificació dels conveni col · lectius s'ha d'abordar i podent ser tractat de diferents maneres , aquestes haurien de concretar en el marc del diàleg social .

454

La determinació del nivell de la negociació col · lectiva ha de correspondre en principi a les parts . El Comitè subratlla la importància que les regles essencials del sistema de relacions laborals i de negociació col · lectiva siguin compartides en la major mesura possible per les organitzacions de treballadors i d' empresaris més representatives i convida per tant al Govern que promogui un diàleg tripartit sobre la llei núm . 3/2012 per aconseguir aquest objectiu des de la perspectiva dels principis dels convenis de l'OIT en matèria de negociació col · lectiva ratificats per Espanya .

El Comitè constata amb preocupació que el Reial decret llei núm . 20/2012 , qüestionat pels querellants , va suspendre directament els acords col · lectius que ho contradiuen o declarar la invalidesa de les seves disposicions en les matèries següents: gratificació extraordinària de Nadal , vacances , prestacions per incapacitat temporal i crèdits i permisos sindicals en la funció pública ( les disposicions en matèria de crèdits i permisos sindicals s'han renegociat a través d'un acord segons informa el Govern ) . El Comitè observa més que la llei núm . 20 de 2012 reitera la disposició continguda en la legislació anterior que reconeix la possibilitat de suspendre o modificar acords col · lectius per alteració « substancial » de les condicions econòmiques .

El Comitè ha de recordar el principi que «els òrgans de l'Estat no haurien d'intervenir per modificar el contingut dels convenis col · lectius lliurement concertats » i que «els acords ( col · lectius ) han de ser de compliment obligatori per les parts » .

La suspensió o la derogació - per via de decret , sense l'acord de les parts - de convencions col · lectives pactades lliurement per les mateixes , viola el principi de negociació col · lectiva lliure i voluntària que estableix l'article 4 del Conveni núm . 98 .

Si un govern vol que les clàusules d'una convenció col · lectiva vigent s'ajustin a la política econòmica del país , ha de tractar de convèncer les parts que tinguin en compte voluntàriament aquestes consideracions , sense imposar-los la renegociació dels convenis col · lectius vigents .

El Comitè ha de recordar que les mesures que podrien prendre per enfrontar una situació excepcional haurien de ser de naturalesa temporal tenint en compte les greus conseqüències negatives que tenen en les condicions d'ocupació dels treballadors i la seva incidència particular en els treballadors vulnerables .

3 . RECOMANACIONS DEL COMITÈ AL CONSELL D'ADMINISTRACION DE L'OIT

 

 En vista de les conclusions que precedeixen el Comitè convida al Consell d'Administració a que aprovi les recomanacions següents :

 

a ) el Comitè assenyala a l'atenció del Govern els principis sobre la consulta amb suficient antelació amb les organitzacions de treballadors i d' empresaris més representatives sobre els projectes de llei o els projectes de Reial decret llei abans de la seva aprovació pel Govern i espera que d'ara endavant aquests principis siguin respectats plenament ;

 

b ) el Comitè subratlla en relació amb les noves normes contingudes en les lleis núms . 3/2012 i 20 /2012, la importància que les regles essencials del sistema de relacions laborals i de la negociació col · lectiva siguin compartides en la major mesura possible per les organitzacions de treballadors i d' empresaris més representatives i convida per tant el Govern a promogui el diàleg social per aconseguir aquest objectiu des de la perspectiva dels principis de la llibertat sindical i de la negociació col · lectiva derivats dels convenis de l'OIT sobre aquestes matèries , i

 

c ) el Comitè demana al Govern que comuniqui les sentències del Tribunal Constitucional i del Tribunal Suprem en relació amb les lleis núms . 3/2012 i 20/2012 .

Descarregar documentació:

 
 
Cerca el teu Gestor Administratiu
Seu Central

Plaça Urquinaona, 6. 6a planta.
08010 Barcelona
Tel.: 93 317 06 86.

Delegació GIRONA

C/ Santa Eugènia 11, 1r B
17005 Girona.
Tel.: 972 22 37 01

Delegació LLEIDA

Avinguda Joana Raspall 6, 1r
25002 Lleida.
Tel.: 973 28 81 37

Patrocinadors
 • Banc Sabadell
 • Mutualidad de Gestores Administrativos
 • Ferrer & Ojeda
 • Mútua General de Catalunya
Som membres de
 • ACCID
 • Fundación Empresa & Clima
 • Consejo General de Colegios de Gestores Administrativos de España
 • Intercol·legial
 • Gremi del Motor
 • Barcelona + Sostenible
Solidaris amb
 • Creu Roja
 • Fundación Once
Protectors de
 • Fundació Romea per a les Arts Escèniques
 • Òmnium Cultural
Col·laboradors
 • amec

Recomanacions per a l'us correcte del site, Firefox 7+, Internet Explorer 7+, Chrome, Adobe Reader X.

Aquest lloc web utilitza cookies, tant pròpies com de tercers, per recopilar informació estadística sobre la seva navegació i mostrar-li publicitat relacionada amb les seves preferències, generada a partir de les seves pautes de navegació.
Si continua navegant, considerem que accepta el seu ús. Més informació aquí.

ACCEPTAR